Hälsofördelar med cykling

Att cykla blir en allt populärare motionsform. Kanske är det en av de mest ultimata träningsformerna då cykling inte bara är bra för konditionen och för att bygga muskler utan även en mycket skonsamt mot kroppen. Du belastar nämligen inte dina knän eller fötter lika mycket som om du skulle springa. Dessutom kan du med fördel använda din cykel i vardagen som färdmedel såsom till jobbet eller skolan.

Att ta cykeln till jobbet är dessutom miljövänligare än att ta bilen eller bussen, vilket är ytterligare en fördel. Cykling är dessutom en helt perfekt träningsform för dig som kanske inte har tid att gå till gymmet. Självklart finns det också flera hälsofördelar då du aktiverar både muskler, hjärta och lungor. Nedan ska vi lista några av dessa fördelar som cykling ger, vem vet, kanske blir du sugen på att köpa en cykel?

Minskar risken för allvarliga sjukdomar

Genom att cykla regelbundet kan du faktiskt minska risken för att drabbas av allvarliga hjärt- och kärlsjukdomar samt cancer. Flera studier visar nämligen att du kan minska risken att drabbas av att dessa med hela 40 % vid konditionsträning! Med andra ord kan du nästan halvera risken om du till exempel använder cykeln för att ta dig till och från jobbet. Bara det är ju en anledning till att börja cykla redan idag, eller hur?

Cykling (eller andra typer av pulshöjande aktiviteter) kan även minska risken för demens under ålderns höst. Det räcker faktiskt med att höja pulsen under en halvtimme fem dagar i veckan för att minska risken att drabbas av denna sjukdom. Detta beror helt enkelt på att syresättningen i kroppen förbättras när du stärker ditt hjärta genom pulshöjning – något du gör om du till exempel cyklar en liten stund varje dag.

Bättre prestation och koncentration

Även minnet och koncentrationsförmågan kan bli bättre för den som är ute och cyklar regelbundet. När du rör på dig och får upp din puls skapas bättre kopplingar i hjärnan, vilket alltså påverkar din prestation på till exempel jobbet eller i skolan. Samtidigt kan du även bromsa den naturliga krympningen av hjärnans minnescentrum, vilket innebär att du håller ditt minne både större och friskare längre upp i åldern.

Dessutom kan det vara lugnande för både kropp och sinne att ta en härlig cykeltur i den friska luften istället för att pendla till jobbet och knuffas med massa stressade människor på bussen eller på tåget. Vi alla vet att fysisk aktivitet utsöndrar endorfiner i kroppen och cykling är såklart inget undantag. Endorfiner är ett slags lyckohormon som gör att vi känner oss glada och pigga, vilket såklart är en stor hälsofördel.

Minskad risk för depression och stress

Som vi nämnde i stycket ovan så frigör fysisk aktivitet kroppens egna glädjehormoner – endorfiner. Detta hormon gör att vi känner oss positiva och lyckliga, vilket i sin tur minskar risken för depression. Faktum är att många läkare ofta rekommenderar patienter som befinner sig i en depression att börja motionera regelbundet. Detta eftersom kroppen helt enkelt blir gladare när den får röra på sig och i många fall har detta faktiskt hjälpt.

Även stress kan minskas genom att röra på sig regelbundet. Cykling gör dig gladare och lugnare, samtidigt som du sover bättre vilket kan hjälpa mot stress. Många är de som menar att de helt enkelt inte har tid att spendera en timme på gymmet men då är faktiskt cykeln ett fantastiskt alternativ. Genom använda cykling som färdmedel för att ta dig från punkt A till punkt B så kan du klämma in lite vardagsmotion.

Billigare och bättre för miljön

Sist men inte minst så är cykeln även ett bra val utifrån ett miljöperspektiv. Ja, detta kanske inte direkt är någon hälsofördel men är du mån om miljön så kan du faktiskt få ett bättre samvete om du väljer cykeln istället för bilen eller bussen. En cykel är dessutom ett billigare alternativ och du kan spara en hel del pengar om du väljer att utnyttja din cykel flitigt i vardagen.

Köp en cykel och förbättra hälsan

Som du ser har cykling mängder med olika fördelar, inte bara när det gäller hälsan. Du kan spara pengar och vara snäll mot miljön samtidigt som du håller dig pigg, frisk och stark längre. Sedan finns det få saker som är härligare för sinnet än att ta en cykeltur ute i naturen en solig dag. Det finns helt enkelt många anledningar till varför du bör skaffa dig en cykel redan idag!

Leave a Comment