Hitta en cykel som passar dig

Att cykla är riktigt roligt. Vissa gör det på fritiden för att ta sig till parken eller stranden. Andra väljer att istället använda sig av cykeln som ett transportmedel för att ta sig till och från jobbet. Oavsett anledning så är cykeln alltid ett bra val. Men man bör dock fundera på vilket ändamål cykeln kommer att ha innan man kliver in i cykelaffären och köper sig en sprillans ny cykel.

Först och främst bör du fundera på vad du kommer att använda cykeln till. Om den ska fungera som transportmedel så krävs det en viss typ av cykel, medan en fritidscykel har andra parametrar som man jämför med. Vidare så är det bra om man funderar huruvida cykeln ska användas året om eller kanske bara under en viss period. Det finns många alternativ att välja bland, såsom sportcykel, mountainbike, classic-cykel och mycket mer.

Sätt igång med cykelköpet

När du köper en bil så testkör du alltid innan du skriver på köpeavtalet. Samma sak bör alltid gälla när du ska köpa dig en cykel. Dessvärre så är det många kunder som egentligen bara bestämmer färg, vilken prisklass som fungerar och utrustning som cykeln kan bära. I dessa fall finns en stor risk att du blir besviken när du väl trampar iväg. Cykeln kanske inte alls lever upp till de behov du har.

Testa därför alltid cykeln innan du betalar. Först och främst måste du veta vad du ska ha cykeln till. Sedan bör du välja två modeller som passar in med detta syfte för att sedan testköra dem. Tänk på att inte bara jämföra priset, utan även hur lätt cykeln är att köra, hur bekväm den är och så vidare. Be cykelhandlaren att ställa in både sadel och styre så att du får uppleva maximal känsla.

Att tänka på när du testar din cykel

När du testkör en cykel bör du alltid testa de vanligaste funktionerna, till exempel att bromsa och växla. Allt ska fungera korrekt och du ska få en bättre känsla för hur cykeln kommer att fungera i praktiken. Det är även viktigt att du gör ett accelerationsprov och bromsprov för att se så att det inte finns några tekniska problem med cykeln. Cykeln ska stanna på ett effektivt sätt och inte låsa hjulen allt för snabbt.

Vidare så är det också bra att testa cykeln i en backe så du vet hur tungt det kommer att kännas med de olika växlarna. Det kan även vara smart att testa att bära cykeln en kort sträcka för att simulera en situation där du skulle behöva bära cykeln upp för en trappa eller liknande. Cykeln bör inte vara allt för tung, om du nu inte har detta som syfte.

Olika sorters cyklar

Idag finns det ett stort urval av cyklar att välja emellan och det blir allt vanligare att använda cykeln som transportmedel. Classic-cykeln är, precis som namnet antyder, den mest klassiska cykeln. Oftast så är detta den modell som väljs av individer som planerar att cykla inne i stan. De behöver en bekväm sadel, fotbroms och kanske en pakethållare. Kortare turer är vad denna cykel bäst lämpar sig för.

Vill du istället ha en cykel för pulshöjande träning ute i naturen så passar en mountainbike bättre. Även denna cykelmodell är mycket populär, men används främst av individer som ska cykla i terräng. Grova däck är ett måste. Sportcykeln skiljer sig åt från mountainbiken och passar bra om du vill använda cykeln till pendling. Du sitter då på ett mer framåtlutande sätt, vilket avlastar ryggen. Denna cykel kan dessutom användas året runt (med dubbdäck).

Elcykeln – om du behöver lite hjälp

Elcykeln är ett alternativ som blir alltmer populärt. Denna modell fungerar extra bra för de individer som använder cykeln till vardags för transport. Du slipper leta efter parkering, du behöver inte betala massa bensin och miljön tar ingen skada. Elcykeln ger dig lite extra styrka och fart när du trampar, vilket leder till att det krävs mindre kraft (och svett!) för att ta sig fram i en högre fart.

Sammanfattning

Urvalet av cyklar är idag extremt stort och det finns många varianter som fungerar för olika syften. När du ska välja cykel gäller det att fundera på vad du ska använda cykeln till. Det är stor skillnad om du ska tävlingscykla eller kanske bara ta dig från skolan och hem. När du väljer cykel bör du först testköra några olika modeller. På så sätt riskerar du inte att köpa fel modell för ditt ändamål.

Leave a Comment