Legender och rekord inom cykling

Den kanske mest omtalade tävlingscyklisten i världen är Lance Armstrong från USA. Han lyckades vinna den prestigefyllda cykeltävlingen Tour de France hela sju gånger under sin karriär, vilket var rekord. Dock blev han år 2012 avslöjad för att ha använt sig av prestationshöjande medel under tävlingarna och blev därmed av med samtliga medaljer. Året därpå erkände han i en intervju hos Oprah Winfrey att han hade dopat sig.

Andra cyklister som vunnit Tour de France många gånger är Eddy Merckx, Jacques Anquetil, Miguel Indurain och Bernard Hinault, som alla har fem guldmedaljer vardera. Följer du den årliga cykeltävlingen känner du säkerligen även igen namnet Chris Froome. Froome har vunnit Tour de France tre år i rad och har totalt fyra vinster att stoltsera med. Hans mål är att vinna minst ytterligare en gång, vilket han lär göra.

Kända svenska manliga cyklister

Även svenska cyklister är kända för sina prestationer i Tour de France. Den allra första svensken att vinna en etapp i den stora tävlingen var en man vid namn Magnus Bäckstedt. Han kan även stoltsera med en förstaplats i den sydafrikanska cykeltävlingen Boland Bank Tour, som han deltog i under sitt debutår. Bäckstedt har även hamnat på bra placeringar i tävlingar som Giro d’Italia, Paris-Roubaix och GP d’Ouverture La Marseillaise.

Även Sven-Åke Nilsson och Thomas Lövkvist har vunnit etapper och därmed fått bära ledartröjan i Tour de France. Vi får heller inte glömma att nämna Gunnar Sköld som var den förste svensken att ta guld i VM. Även Harry Snell tog hem ett VM-guld. Bröderna Fåglum är ytterligare fyra cykellegendarer från Sverige som tre år i rad tillsammans vann VM i lagtempo. En av dem, Gösta, har även vunnit Giro d’Italia.

Kända svenska kvinnliga cyklister

Självklart har vi i Sverige även många kvinnliga framgångsrika tävlingscyklister. Bland dessa hittar vi bland annat Marianne Berglund som blev VM-vinnare i linjelopp redan år 1983. Ytterligare en svensk kvinnlig cyklist som tagit guld i VM i linjelopp är Susanne Ljungskog. Hon vann tävlingen både år 2002 och 2003 och har därmed rekordet för svenska kvinnliga cyklister. Varken Marianne eller Susanne tävlar längre, men vi hoppas få se fler kvinnliga cyklister följa i deras fotspår.

Ytterligare en svensk kvinnlig cyklist som man inte får glömma att nämna är Emma Johansson, som var först i Sverige med att kamma hem en OS-medalj inom damcykling. Hon tog då silver i linjeloppet och kunde stoltsera med den första svenska medaljen i OS 2008. VM i linjelopp år 2013 som kördes i Italien slutade också med en silvermedalj för Johansson och i OS i Rio de Janeiro 2016 tog hon återigen silver.

Rekord i cykling

Cykling är en snabb sport, oavsett vilken gren man tävlar i och nya rekord sätts hela tiden. En svensk cyklist som satt världsrekord för inte så längesedan är Måns Möller som tog rekord i att cykla snabbast genom Europa när han 2017 cyklade 600 mil på endast 29 dagar. Han började sin resa i Uralbergen i Ryssland och slutade den långa resan i Cabo da Roca i Portugal.

Samma år som Möller tog sitt rekord var det en annan cyklist som satte rekord i att snabbast cykla runt hela jorden. 79 dagar tog det för Mark Beaumont från Skottland att cykla jorden runt. Detta var hela 44 dagar snabbare än det dåvarande världsrekordet. Sitt första världsrekord tog han år 2008, då han cyklade jorden runt på 195 dagar. När han tog det nya rekordet cyklade han i genomsnitt 16 timmar om dagen.

Fartrekord med cykel

År 2015 satte fransmannen Eric Barone ett nytt fartrekord i downhill cykling när han störtade ner för backen Chabriere i 223,3km/h. Barone är band annat känd för att ha agerat stuntman åt kända skådespelare som Jean-Claude Van Damme och Sylvester Stallone. Hastighetsrekordet i mountainbike cykling tog österrikaren Markus “Max” Stock år 2017. Han cyklade då i 167,6 km/h i Atacamaöknen i Chile där sluttningen ligger på cirka 45 grader.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan man konstatera att det finns många duktiga tävlingscyklister både från Sverige och övriga världen. Dessutom har flera av dessa cyklister satt helt otroliga världsrekord som många andra bara kan drömma om. Cykling är en snabb sport och de professionella tävlingscyklisterna strävar ständigt efter att sätta nya rekord, vilket vi åskådare älskar att följa. Vi har många svenska cyklister att vara stolta över och nya stjärnor fortsätter att leverera.

Leave a Comment