Svenska och internationella cykeltillverkare

Kronan, Monark och Crescent är tre svenska cykeltillverkare som nog de allra flesta känner till. Många av oss har säkert även en cykel med ett av dessa märken i vår ägo, eller så har vi någon gång haft det. Men det är inte bara svenska cykelmärken som är kända i Sverige, trots att vi har många bra inhemska märken. Även märken som Renault och Tunturi finns i många svenska hushåll.

I denna artikel ska vi ta upp några av de mest omtyckta cykelmärkena i både Sverige och internationellt. Är du ute efter en ny cykel kan vi rekommendera att du kollar in utbudet hos dessa märken, men tänk på att välja cykel efter behov. En del cykelmärken riktar nämligen in sig mer på en viss typ av cykel, men många erbjuder även en variation av cykeltyper för olika ändamål.

Svenska cyklisters favoriter

Kronan Cykel grundades år 1997 av Johan Wahlbäck och bröderna Henrik och Martin Avander. Det började med att de sålde äldre militärcyklar som tillhört den svenska staten och när detta lager var slut köpte de originalritningen av försvaret för att tillverka nya cyklar. Företaget har sedan även tillverkat barnvagnar, både duovagnar och sulky, och under 2018 introducerar de en ny modell. Många svenskar älskar de klassiska cyklarna från Kronan.

Crescent var från början ett amerikanskägt företag vars cyklar importerats till Sverige sedan 1897. Numera ingår företaget i den svenska företagskoncernen Cycleurope som riktar sig mot den europeiska marknaden. De tillverkar kvalitetscyklar för män, kvinnor och barn samt för olika ändamål. Trots att många av oss främst känner till märket tack vare deras snygga och sköna cyklar har de även hunnit med att tillverka allt från barnvagnar och gräsklippare till element och båtar.

Fler svenska cykelmärken

Monark är ytterligare ett cykelmärke som är anslutet till Cycleurope-koncernen. Precis som Crescent tillverkar Monark cyklar för såväl män och kvinnor som för barn. Det är ett märke som passar hela familjen oavsett vilken typ av cykling det är frågan om. Man hittar även retro- och originalcyklar i Monarks sortiment. Så den som föredrar utseendet cyklar hade förr kan investera i en snygg och bekväm cykel i retrostil.

Ytterligare märken som tillverkat cyklar i Sverige genom åren är bland annat Itera, REX, Sveacykel, Fram och King. Då Sverige är ett land där det cyklas mycket har det funnits en stor marknad för cykeltillverkare, men flera av dessa företag har antingen lagts ned eller anslutits till någon av de större tillverkarna. Idag är det Cycleurope som står för den största produktionen av cyklar för alla åldrar och ändamål i Sverige.

Utländska cykeltillverkare

Renault är ett franskt cykelmärke som, precis som svenska Crescent och Monark, tillhör koncernen Cycleurope. Tidigare gick cyklarna under namnet Peugeot men bytte senare namn till Renault och har sedan dess licens från biltillverkaren Renault. Märket tillverkar idag ett flertal olika cykelmodeller som lämpar sig för olika ändamål och är känt för sina innovativa och unika designer. De tillverkar även mopeder i olika modeller och innovativa trehjulingar som verkligen imponerar.

Tunturi är ett finskt klassiskt cykelmärke som säkert många svenskar hört talas om. Märket grundades redan 1922 av två bröder och de har sedan dess utöver cyklar även tillverkat mopeder och träningsredskap, såsom löpmattor, crosstrainers och givetvis motionscyklar. Tunturi är väldigt känt i Finland där minst en cykel av märket finns i var och vartannat hushåll. Men även i Sverige och andra europeiska länder känner många till märket och den klassiska designen.

Välj rätt cykeltillverkare

När du ska välja cykel är det viktigt att du väljer cykel från en bra tillverkare. Beroende på vad du tänkt använda din cykel till kan valet av tillverkare spela stor roll. Idag tillverkar dock flera av de större märkena olika typer av cyklar, vilket gör det enklare att hitta en kvalitetscykel oavsett om du är ute efter en vardagscykel eller racercykel för att träna och delta i cykellopp- och tävlingar.

Sammanfattning

I Sverige har vi många bra cykeltillverkare, vilket gör det enkelt att hitta en bra cykel oavsett ändamål. Flera av de större märkena tillverkar dessutom cyklar för både kvinnor och män samt flera modeller för barn. Det gör att hela familjen kan köpa sin cykel från samma tillverkare. Det finns även bra utländska cyklar som håller hög kvalitet både när det kommer till funktion och utseende. Kom ihåg att välja en cykel som uppfyller dina behov!

Leave a Comment