Sveriges bästa cykelstäder

Att Sverige är ett cykelvänligt land råder det inga tvivel om, men vilka är egentligen de bästa cykelstäderna i Sverige? Det ska vi titta lite närmare på i denna artikel. Det finns självklart flera trevliga städer som lämpar sig bra för att ta sig fram på cykel, men det finns de som är lite bättre än andra. Åtminstone om man ska tro de listor som tagits fram över de bästa cykelstäderna runt om i världen.

Faktum är att våra svenska cykelstäder till och med dyker upp på listor över världens bästa cykelstäder och Malmö är den staden som framförallt sägs vara en cykelvänlig stad i Sverige. Men även städer som Lund, Uppsala och Eskilstuna har gott rykte om sig när det kommer till att ta sig fram på cykel. Nedan kan du läsa mer om några av de allra bästa cykelstäderna i landet.

Malmö – bäst i Sverige

Enligt Copenhagenize, som listat världens bästa cykelstäder, är Malmö den femte bästa cykelstaden i hela världen. Det är inte bara enkelt att ta sig runt på cykel i staden, utan utmärkelsen grundar sig på flera viktiga faktorer. En av dessa är stadens system för uthyrning av cyklar, vilket är väldigt bra. Det finns flera stationer runt om i staden där man enkelt och smidigt kan hyra en cykel.

Ytterligare faktorer som gör Malmö till en så bra cykelstad är bland annat cykelhuset som ligger i den västra hamnen samt cykelfärjan som går till Köpenhamn. Cykelhuset är särskilt anpassat för cyklar och kollektivtrafik och rymmer såväl hyreslägenheter som hotellrum. Det är en innovativ idé som verkligen känns rätt i tiden. Cykelfärjan hoppas man ska utöka cykelturismen i staden. Det är inte svårt att förstå varför Malmö toppar listor över bästa cykelstäder.

Lund – riktig cykelstad

Precis som Malmö är Lund en stad som arbetar hårt med att bibehålla en cykelvänlig miljö. Cykelfrämjandet har utsett staden till den allra bästa staden för cyklister i landet flera år i rad. Här uppmuntras invånarna till att ta cykeln istället för annat färdmedel och man gör vad man kan för att det ska vara så enkelt och smidigt som möjligt att ta sig fram med sin cykel.

Anledningen till att Lund så många gånger valts ut som den bästa cykelstaden i Sverige är för att de ständigt utvecklar sitt stratetigska arbete för att främja cyklandet i staden. Det handlar inte bara om bra cykelpolitik, utan de följer även upp och investerar framförallt i infrastruktur och underhåll för att förverkliga målen de sätter upp. Detta gör Lund till en cykelstad i framkant som många andra svenska städer kan lära sig av.

Uppsala – inte bara studentstad

Även Uppsala är känt för att vara en utmärkt stad för cyklister och framförallt många av stadens studerande väljer att ta sig fram på cykel. Det är enkelt att ta sig fram med cykeln på stadens gator och det mesta ligger på cykelavstånd, vilket gör att man kan cykla överallt. Att Uppsala inte bara är en populär studentstad, utan faktiskt även kallas för cykelstad, är inte särskilt svårt att förstå.

Cykelfrämjandet i Uppsala arbetar ständigt med att göra staden ännu mer cykelvänlig och anordnar såväl cykelutflykter som “Lär dig cykla-kurser”. På detta sätt lockar och uppmuntrar man stadens invånare till att börja cykla mer istället för att använda sig av andra transportmedel. Det är ju som sagt en stad där det är enkelt att ta sig fram med cykel och det vill man att människorna i staden ska ta vara på.

Eskilstuna – bra cykelvägnät

Eskilstuna är ytterligare en stad som kan stoltsera med ett mycket välplanerat cykelvägnät. Staden har satsat en hel del på att främja cyklande och ligger numera bland topp tio av städer i Sverige när det kommer till att vara en cykelvänlig stad. De har fortfarande en del att jobba på för att ligga på samma nivå som Malmö och Lund, men de är på god väg och fortsätter fokusera på sitt mål.

Sverige – ett cykelvänligt land

Självklart finns det många fler städer i Sverige som är cykelvänliga. I de flesta städer i vårt land är det enkelt och smidigt att ta sig fram cyklandes, men det är inte alla kommuner som har en stark cykelpolitik eller aktivt arbetar för att främja och uppmuntra cyklande. Däremot har vi riktigt bra förebilder i framförallt Malmö och Lund som kommit långt med cykelfrämjandet och vi hoppas att fler städer tar efter.

Leave a Comment