Vilket land har flest cyklister?

I vilket land cyklas det egentligen mest i världen? Många kan nog gissa rätt på denna fråga, men har du inte koll ska vi berätta det för dig i denna artikel. Vi kommer även ta upp andra länder där det cyklas mycket och givetvis titta närmare på vart Sverige ligger när det kommer till cykling. Är vi en cykelnation med många invånare som cyklar dagligen? Läs vidare för att ta reda på det.

Det land som enligt statistik har flest cyklister är Holland. Ingen stor överraskning, eller hur? Holland har länge varit känt som en cykelnation och det är oerhört smidigt att ta sig runt på huvudstaden Amsterdams gator med cykel. Andra cykelnationer i Europa är bland annat Danmark, Finland och Ungern. Självklart ligger vi svenskar också på en bra placering när det kommer till hur många cyklister landet har. Även tyskarna cyklar mycket.

Cykelnationen Holland

Holland, eller Nederländerna, har länge varit känt som en stor cykelnation. Här svischar cyklisterna förbi på gator och över broar dagligen. Holland har inte bara flest cyklister, utan flest cyklister som väljer att använda cykeln på en daglig basis. En av anledningarna till att landet har så många cyklister är för att invånarna uppmuntras till att cykla genom bra infrastruktur och cykelpolitik. Detta är något många andra länder kan lära sig av.

Om du någon gång befinner dig i Amsterdam eller någon annan holländsk stad bör du inte missa chansen att upptäcka landet med cykel. Givetvis kan du ta med dig din egen cykel när du flyger till Holland, men det är också väldigt smidigt att hyra en cykel väl på plats. Just Amsterdam är en stad som lämpar sig perfekt för cykling och du tar dig enkelt fram mellan de olika sevärdheterna.

Andra cykeltokiga länder

Ett annat land som är känt för att ha många cyklister är Danmark, där närmare 50 % av befolkningen cyklar flera gånger i veckan engligt en undersökning. Även finländarna är flitiga på att cykla, precis som ungrarna, tyskarna och vi svenskar. I samtliga länder uppger en tredjedel av invånarna att de cyklar flera gånger per vecka. Vi kan med andra ord stoltsera med att vi är en riktig cykelnation.

Ytterligare ett par länder där det enligt undersökningar cyklas ganska flitigt varje dag är Slovakien, Belgien, Polen och Lettland. Kort sagt kan man nog säga att vi i Europa faktiskt cyklar en hel del. Europeiska länder har bra cykelvägar och avstånden mellan hem och arbete och andra platser, såsom affärer, restauranger och så vidare är lagom långa för att vi ska kunna ta oss fram på cykel, vilket gör att många väljer cykeln framför bilen.

Länder där det cyklas minst

Eftersom vi varit inne på Europa så fortsätter vi med europeiska länder när vi tittar på de länder där det cyklas minst. Det finns förmodligen länder i världen där det cyklas ännu mindre, men enligt en undersökning är det Malta som ligger längst ner på listan över cyklister i europeiska länder. Anledningen till att det inte cyklas så mycket på Malta är förmodligen för att landet inte har den bästa infrastrukturen.

Andra länder där det inte cyklas särskilt mycket är bland annat Nordirland, Cypern, Storbritannien och Grekland. Även Spanien och Bulgarien ligger långt ner i listan. Frankrike som har många bra tävlingscyklister och arrangerar stora cykeltävlingar som Tour de France ligger inte heller så bra till enligt undersökningen när det kommer till hur många som cyklar dagligen i landet. Detsamma gäller Italien som också är ett land där det flitigt arrangeras cykeltävlingar.

De bästa cykelstäderna

Är du sugen på att kombinera en resa med cykling? Då är självklart Holland den ultimata destinationen. Städerna Utretch och Amsterdam toppar ofta listor över de bästa cykelstäderna. Vill du inte resa så långt kan du ta dig till Malmö eller Köpenhamn, som båda är riktiga cykelstäder. Frankrikes Strasbourg och Bordeaux sägs också vara cykelvänliga, precis som Antwerp i Belgien och Ljubljana i Slovenien. Även Åbo i Finland är en utmärkt cykelstad sommartid.

Sammanfattning

Holland är alltså landet med flest cyklister och det var säkert ingen överraskning för någon. Att nordiska länder som Sverige, Finland och Danmark toppar listan är heller inget vi nordbor förvånas över. I södra Europa tycks man cykla mindre. Hur som helst finns det massor av härliga cykelstäder att besöka runt om i Europa och det ultimata vore kanske att cykla genom hela Europa – om man verkligen gillar att cykla.

Leave a Comment